fbpx

Znojemská roštěná

Znojemská roštěná

Suroviny:
600 g hovězího zadního nebo roštěnce,
130 g cibule,
75 g tuku,
65 g sterilované okurky bez nálevu,
50 g hladké mouky,
15 g soli,
0,5 g mletého černého pepře,
0,6 l vývaru

Postup:
Opláchnuté maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé plátky, mírně je naklepeme, na okraji nařízneme (aby se nekroutily), osolíme, posypeme pepřem a zprudka z obou stran orestujeme na 1/3 výše uvedeného množství tuku. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme ji na zbývajících 2/3 tuku a mírně podlijeme vývarem (trochu tuku si necháme na podušení okurky). Do základu přidáme orestované maso a dusíme do měkka, během dušení plátky obracíme a podle potřeby podléváme teplým vývarem. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme ji prosátou moukou, zasmažíme, zalijeme vlažným vývarem, dobře rozšleháme a za občasného promíchání provařím. Provařenou omáčku přecedíme přes cedník na maso. Přidáme okurky nakrájené na kostičky a podušené na troše tuku a společně vše ještě chvíli povaříme.

 

Sdílejte nás: