Dršťková polévka

Dršťková polévka


Suroviny:
800 g hovězích drštěk, 100 g tuku, 100 g hladké mouky, 200 g kořenové zeleniny, 2 – 3 ks stroužky česneku, 4 l vody, mletá červená paprika, drcený kmín, majoránka, pepř, sůl

Postup:
Dršťky promneme v soli, oškrábeme silnou lžicí, několikrát je spaříme vřelou vodou. Poté je krátce povaříme, vodu slijeme, nalijeme novou, osolíme a vaříme doměkka cca 3 hodiny. Měkké dršťky pokrájíme na nudličky. Na části tuku osmažíme kořenovou zeleninu a s nakrájenými dršťkami dáme do polévky, zahustíme jíškou, do které jsme zamíchali sladkou papriku. Přidáme pepř, kmín, majoránku, prolisované stroužky česneku a petrželku. Vaříme za stálého míchání cca 30 minut, aby se jíška dobře provařila.

Polévka s masovými nočky

Polévka s masovými nočky


Suroviny: 1,5 l masového vývaru, 145 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 ks menšího pórku, 1 lžíce oleje, petržel, sůl

Masové nočky: 75 g mletého libového hovězího a vepřového masa, 1 lžička škrobové moučky, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, mletý pepř, sůl

Postup: Zeleninu nakrájíme na nudličky, pórek na tenčí kolečka, krátce osmahneme na oleji, zalijeme masovým vývarem, podle potřeby osolíme a vaříme doměkka. Mleté maso smícháme se škrobovou moučkou, okořeníme špetkou muškátového oříšku, mletým pepřem a osolíme. Z hmoty vytvoříme malé nočky, které dáme do horké polévky a vaříme asi 7 minut. Hotovou polévku dochutíme nadrobno pokrájenou petrželkou.

Jehněčí se sušenými švestkami

Jehněčí se sušenými švestkami


Suroviny: na 4 porce – příprava: 90 minut 800 g jehněčí kýty, 70 g sádla, 1 velká cibule, sůl, mletá skořice a šafrán, kůra z 1 citronu, 1 lžíce hladké mouky, 200 g sušených švestek, citronová šťáva

Postup: Maso zbavte blan a tuku, osolte a opečte na sádle a na chvilku vyjměte. Ve výpeku dozlatova opečte najemno nakrájenou cibuli, zalijte horkou vodou a vložte zpět maso. Osolte, přidejte skořici, šafrán, citronovou kůru a duste doměkka. Když je maso měkké, vyduste přebytečnou tekutinu, zaprašte moukou, lehce osmažte, přidejte vypeckované švestky, zalijte citronovou šťávou, horkou vodou a duste ještě chvíli, aby se chutě pěkně propojily. Maso pokrájené na tenké plátky podávejte se šťouchanými bramborami nebo s dušenou rýží, ozdobené bylinkami.

Medové jehněčí kotlety

Medové jehněčí kotlety


Suroviny: jehněčí kotlety, 2 lžíce medu, kůru a šťávu z 1 citrónu, lžíci balzamikového octa, 60 g nasekaných ořechů, rukolu, olivový olej

Postup: Nejprve si smícháme ocet, med, polovinu citrónové šťávy a kůry a tím potřeme kotlety. Ideálně necháme na několik hodin odležet a poté vložíme na gril nebo osmahneme na oleji v pánvi. Zbytek z citrónové kůry a šťávy smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje, nalijeme na rukolu a posypeme oříšky. Salát podáváme k masu.

Pečená vepřová plec

Pečená vepřová plec


Suroviny: 1 kg vepřové plece, kmín, sůl, hladká mouka, vlažná voda

Postup: Vepřovou plec opláchneme ve vlažné vodě, osolíme, okmínujeme, vložíme do pekáče a mírně podlijeme vlažnou vodou. Pečeme v troubě asi 90 minut, během pečení dle potřeby přiléváme vlažnou vodu, maso obracíme a poléváme šťávou. Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vlažnou vodou a asi 30 minut povaříme. Dle chuti přisolíme a přecedíme přes cedník. Hotové maso krájíme na plátky a servírujeme podlité šťávou. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, dušeným zelím nebo vařenými brambory.

Medailonky z vepřové panenky

Medailonky z vepřové panenky


Suroviny: 600 g vepřové panenky, 80 g oleje, 40 g hořčičného másla (připraveného ze 30 g másla a 10 g hořčice), 20 g hladké mouky, 200 ml husté smetany, 50 ml bílého vína, 2 lžíce worcesterské omáčky, šťáva z 1 ks citrónu, pepř, sůl

Postup: Maso zbavené blan, omyté a osušené nakrájíme na silnější plátky (na jednu porci počítáme asi 3–4 kusy), mírně je naklepeme, osolíme, okořeníme pepřem, po jedné straně zaprášíme moukou. Medailonky zprudka z obou stran opečeme dozlatova. Hotové maso vyjmeme, uchováme v teple (stačí je na talíři zakrýt pokličkou), přebytečný tuk z pánve slijeme, do výpeku přidáme hořčičné máslo, ve kterém medailonky krátce podusíme. Maso opět vyjmeme, výpek zahustíme hladkou moukou, přidáme víno, smetanu, šťávu z citrónu, worcesterskou omáčku a krátce povaříme. Medailonky servírujeme přelité smetanovou omáčkou z výpeku.

Medová krkovička

Medová krkovička


Suroviny: 4 ks velké plátky krkovice, hrubozrnná sůl

Na marinádu: 6 lžic sojové omáčky, 3 lžíce sladkého kečupu, 3–4 lžíce tekutého medu, 2 lžičky ostré chilli omáčky, nastrouhaná kůra z jednoho citrónu

Postup: Maso jen mírně naklepeme, na několika místech nařízneme okraje a naložíme do ještě teplé marinády nejméně přes noc, ale klidně i na 2 dny. Marinované krkovice osolíme až těsně před přípravou, zprudka opečeme na dobře rozpáleném roštu grilu, z obou stran, jen chvíli, tak 3 minuty z každé strany. Maso necháme 3–5 minut odpočinout a pak ihned podáváme.

Příprava marinády: Na malé pánvi smícháme sójovou omáčku, kečup a med. Přidáme citrónovou kůru a chilli omáčku, směs přivedeme k varu, na mírném plameni vaříme asi 5 minut, dokud hmota mírně nezhoustne, pak ji sundáme ze zdroje tepla a necháme mírně vychladnout.

Grilované kotlety v bylinkách

Grilované kotlety v bylinkách


Suroviny: 4 ks vepřové kotlety i s kostí, 1 ks větší stroužek česneku, 2 lžičky čerstvě nasekaného tymiánu, 2 lžičky čerstvě nasekaného oregána (dobromyslu), bílý mletý pepř, olej, hrubozrnná sůl

Postup: Kotlety asi 1,5 až 2 cm vysoké u kosti částečně nařízneme, aby se i tam dobře propekly, mírně je naklepeme, jen tak, abychom trochu narušili strukturu masa. Maso lehce potřeme česnekem, zakápneme olejem, okořeníme bílým pepřem a hojně posypeme čerstvě nasekanými bylinkami, necháme několik hodin, klidně i přes noc marinovat v lednici. Z marinovaných kotlet odstraníme bylinky, maso znovu potřeme olejem, posypeme hrubozrnnou solí, vložíme na pomaštěný rošt dobře rozpáleného grilu a zprudka opečeme, aby se pěkně zatáhlo a nepustilo šťávu. Dopékáme při mírném žáru, občas maso otočíme. Podáváme s čerstvým nebo opečeným pečivem, grilovanou zeleninou nebo opečenými brambory.

Rošťáci

Rošťáci


Suroviny: 0,5 kg vepřové kotlety nebo vepřové plece

Marináda: 1 lžíce maggi, 1 lžíce worcesterové omáčky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce Solamylu, 1/2 lžičky pepře, 3 ks stroužků česneku, 2 ks vajec, sůl dle chuti

Postup: Vepřové plece nebo kotlet nakrájíme na cca 1 cm široké plátky, naklepeme a pokrajích nařízneme. Česnek utřený se solí smícháme s ostatními ingrediencemi, včetně vajíček. Jednotlivé steaky obalíme v marinádě. Maso naskládáme na sebe a zatížené talířem, necháme v chladničce do druhého dne marinovat. Na horkém oleji na pánvi marinované steaky zprudka opečeme a ihned podáváme s bramborem nebo s bramborovou kaší.

Vepřová panenka v listovo-špenátovém kabátku

Vepřová panenka v listovo-špenátovém kabátku


Suroviny: 800 g vepřové panenky, sůl, pepř mletý, 2 lžíce oleje, 3 lžíce másla, 600 g špenátu (nejlépe čerstvý, listový), 400 g listového těsta, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany na vaření, 2 lžíce nasekané petržele, trochu hladké mouky na posypání válu, vejce na potření

Postup: Vepřovou panenku odblaníme, osolíme a zprudka opečeme ze všech stran v pánvi na rozehřátém oleji. V čisté pánvi rozehřejeme lžíci másla, vložíme do ní dobře omytý špenát zbavený stonků a podusíme ho asi 3 minuty. Pak z něj v sítu vymačkáme přebytečnou tekutinu, osolíme a opepříme. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a rozložíme na něj připravený špenát. Na něj položíme opečenou panenku a plát těsta srolujeme jako roládu. Přeneseme ji na plech vyložený papírem na pečení, potřeme na vrchu rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Mezitím v kastrůlku rozehřejeme zbytek másla, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Do zbylého výpeku z panenky nalijeme smetanu a směs přivedeme k varu. vmícháme jíšku, omáčku osolíme, krátce povaříme a nakonec do ní vmícháme petrželku. Maso i s těstem nakrájíme na porce, upravíme je na talíře a podlijeme teplou omáčkou.

Vepřové maso na kari s rajčaty

Vepřové maso na kari s rajčaty


Suroviny: 600 g vepřového masa z plece nebo ramínka, 50 g tuku, 6–8 ks rajčat, 2 ks cibule, 1 ks stroužek česneku, 1,5 lžičky koření kari, sůl, voda

Postup: Na rozehřátém tuku osmahneme dosvětležluta nadrobno nakrájenou cibuli a na tenké plátky nakrájený česnek, vmícháme kari, přidáme dvě dvě na plátky nakrájená oloupaná rajčata a chvíli podusíme. Přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme a dusíme doměkka, během dušení dle potřeby podléváme horkou vodou. K měkkému masu přidáme zbývající rajčata nakrájená na plátky a ještě chvíli vše podusíme. Hotový pokrm dochutíme solí. Podáváme s dušenou rýži nebo s pečivem.

Špíz plzeňského sedláka

Špíz plzeňského sedláka


Suroviny: 750 g vepřové kýty, sůl, pepř, 120 g slaniny, 200 g cibule, 150 g feferonek, 1,5 l piva, olej.

Postup: Vepřovou kýtu nakrájíme na malé kousky, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a napichujeme na jehlu střídavě s cibulí, slaninou a feferonkami. Tatko připravené špízy narovnáme do vhodné nádoby, zalijeme pivem a necháme chvilku odležet v ledničce. Poté opékáme na pánvi nebo na grilu. Podáváme s hranolky, krokety, opečenými brambory.

Žebírka na pivu

Žebírka na pivu


Suroviny: 1,5 kg masitých vepřových žebírek, 600 g pórku nakrájeného na plátky, 1 láhev světlého piva, 2 lžíce drceného barevného pepře, 2 lžíce sádla, sůl

Postup. Vepřová žebírka nakrájíme na plátky, osolíme je. Ve větším pekáči na rozehřátém sádle žebírka ze všech stran opečeme dozlatova. Opečené maso zalijeme pivem, hojně posypeme podrceným barevným pepřem, přikryjeme a pečeme, v troubě vyhřáté na 170–180 °C, asi 45 minut, během pečené občas pokrm přelijeme výpekem a případně podlijeme dalším pivem. Nakonec žebírka doplníme o kolečka nakrájeného pórku a pečeme ještě dalších 15 minut odklopená. Podáváme s hořčicí, čerstvě nastrouhaný křen a čerstvý chléb.

Perkelt s domácími noky

Perkelt s domácími noky


Suroviny: 60 dkg vepřové plece, 4 cibule, 2 zelené papriky, drcený kmín, mletá paprika, sůl, pepř, zakysaná smetana

Postup: Na oleji nebo na sádle orestujte cibuli, přidejte nakrájenou zelenou papriku, kmín a orestujte. Poté přidejte najemno nakrájené maso a opečením ho nechte zatáhnout. Okořeňte mletou paprikou, solí a pepřem a zalejte teplou vodou. Pomalu duste až do změknutí masa. Tento pokrm se nezahušťuje, stačí ho jen pokapat zakysanou smetanou.

Těstovinové noky  

suroviny: 50 dkg polohrubé mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 lžička oleje, 1/2 studené vody

Postup: Do velkého hrnce dejte vařit větší množství osolené vody. Zadělejte polotuhé těsto a nejlépe přes haluškovač ho propasírujte do vařící vody. Nemáte-li haluškovač, můžete noky oddělovat nožem z mokrého prkénka. Krátce povařte a počkejte, až noky vyplavou na povrch. Vyjměte děrovanou naběračkou a propláchněte studenou vodou a pokapejte trošku olejem.

\\Odkaz\\

Biftek s brusinkami

Biftek s brusinkami


Suroviny: 600 g pravé svíčkové, 40 g másla, 4 lžíce okapaných kompotových brusinek, mletý pepř, citrón, voda, olej, sůl

Postup: Z dobře odleželé a odblaněné svíčkové ukrojíme 4 tlusté plátky 2–3 cm. Lehce je naklepeme, osolíme, opepříme a pak je upravíme do původního stavu a zvolna opékáme na dobře rozehřátém oleji po každé straně tak, aby uvnitř byly lehce růžové, nepropečené. Brusinky ohřejeme ve vodní lázni (nádobu s brusinkami ponoříme do vařící vody). Měkké bifteky rozdělíme na nahřáté talíře. Do výpeku přidáme máslo, podlijeme trochou vody, osolíme a šťávu chvíli povaříme. Bifteky servírujeme přelité horkým obsahem z pánve a zdobené brusinkami a plátkem citrónu. Podáváme s hranolky, krokety nebo opečenými brambory.

Znojemská roštěná

Znojemská roštěná


Suroviny: 600 g hovězího zadního nebo roštěnce, 130 g cibule, 75 g tuku, 65 g sterilované okurky bez nálevu, 50 g hladké mouky, 15 g soli, 0,5 g mletého černého pepře, 0,6 l vývaru

Postup: Opláchnuté maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé plátky, mírně je naklepeme, na okraji nařízneme (aby se nekroutily), osolíme, posypeme pepřem a zprudka z obou stran orestujeme na 1/3 výše uvedeného množství tuku. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme ji na zbývajících 2/3 tuku a mírně podlijeme vývarem (trochu tuku si necháme na podušení okurky). Do základu přidáme orestované maso a dusíme do měkka, během dušení plátky obracíme a podle potřeby podléváme teplým vývarem. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme ji prosátou moukou, zasmažíme, zalijeme vlažným vývarem, dobře rozšleháme a za občasného promíchání provařím. Provařenou omáčku přecedíme přes cedník na maso. Přidáme okurky nakrájené na kostičky a podušené na troše tuku a společně vše ještě chvíli povaříme.

Dvojitý hamburger

Dvojitý hamburger


Suroviny: 200 g mletého hovězího masa, 40 g nakrájené cibule, 3 ks plátky kulaté, sezamem posypané žemle, několik koleček sterilované okurky, plátek tvrdého sýra, kolečko rajčete, listy salátu, hořčice, kečup, pepř, olej, sůl

Postup: Žemli dvakrát podélně rozkrojíme na tři kulaté plátky. Z mletého osoleného a pepřem okořeněného masa připravíme dvě kulaté placky (hodně placaté karbanátky) a po obou stranách je na rozehřátém grilu opečeme dočervena, při grilování maso potíráme olejem, ke konci na jeden plátek masa položíme sýr, aby se mírně roztavil. Oloupanou, na kolečka nebo nadrobno nakrájenou cibuli necháme syrovou, nebo ji můžeme mírně orestovat. Na talíř položíme spodní díl rozkrojené žemle potřené hořčicí, na ni rozložíme listy omytého salátu, doplníme plátkem grilovaného masa, posypeme či poklademe cibulí, vložíme střední díl žemle, pak položíme druhý plátek masa se sýrem, poklademe kolečka okurek a kolečko rajčete, zalijeme kečupem a zakryjeme posledním plátkem žemle.

Ragú s houbami

Ragú s houbami


Suroviny: 600 g hovězí krk nebo kližka, 100 g hub, 150 ml smetany, 1 lžíce rajského protlaku, 3 lžíce oleje, 1 ks červené papriky, 1 ks cibule, jarní cibulka, mletý pepř, tymián, kmín, voda, sůl

Postup: Hovězí maso odblaníme, opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostky a dobře očištěné houby na menší kousky. Na rozpáleném oleji zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, které ze všech stran opečeme, vmícháme houby, okořeníme kmínem, mletým pepřem, tymiánem, osolíme, podle potřeby zalijeme vodou, přidáme rajský protlak, promícháme, přiklopíme a dusíme doměkka (asi 60 minut). Když je maso měkké vmícháme smetanu, krátce prohřejeme, rozdělíme na talíře, ozdobíme očištěnou na nudličky nakrájenou paprikou a posypeme nasekanou cibulkou. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Pečená vinná klobása

Pečená vinná klobása


Suroviny: 800 g vinné klobásy, hladká mouka na obalení, špejle, olej

Postup: Vinnou klobásu stočíme do jednotlivých šneků a přes příč propíchneme špejlemi. Zavinuté klobásy obalíme v hladké mouce a vyskládáme je do pekáče s rozehřátým olejem. V troubě všechny porce pak upečeme, při teplotě kolem 190 °C, po obou stranách, dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší a kompotem.